1. Welcome to brand new satellite community! Join now if you want to enjoy in discussions and participate in contests where you can earn awards.
  Dismiss Notice

Nasveti za nakup opreme, popoln novinec

Discussion in 'Vse ostalo o SAT TV' started by Napreeeej, Jan 8, 2012.

 1. Napreeeej

  Napreeeej Početnik

  Pozdravljeni vsi na forumu!

  Sem popoln novinec pri sat tv, od vedno sem imel samo kabelsko, zdaj pa resno razmisljam o investiciji v satelitsko in bi mi prav prisel kak nasvet. Tako da se ze vnaprej opravicujem za morebitne neumnosti, ce bom kaksno napisal.

  Zanimajo me predvsem nemski, slo in angleski kanali, ce ni podnapisov nic hudega, rad pa bi tudi kaj odklenil. Torej, po branju forumov in strani lyngsat ter kingofsat sem nekako oceil, da bi meni zadoscala antena 80 ali 90 cm, trije LNB-ji, eden od teh ozek, da bi lahko hkrati nastavil astro, hotbird in eutelsat (19,2 16 in 13). Kolikor jaz razumem, cenovni razred antene niti ni tako pomemben, taka za 40€, bi bila torej dovolj dobra, ali se motim? LNB-je rabim enojne, ce bom imel samo en sprejemnik, drzi?

  Bistveno vprasanje pa je sprejemnik. Vsekakor bom potreboval taksnega, za katerega obstaja podpora, da ljudje delajo image, kljuce in funkcionira CS, ne bi pa rad dal za njega vec kot 300 €. Fino bi bilo, ce bi imel tudi dvb-t, saj sem na obmocju z dobrim signalom in bi preko dvb-t dobil nekatere slo sli pa mogoce celo avstrijske kanale, s katerimi bi se preko sat sicer malo namucil. Vsec mi je tudi moznost vgradnje hdd za snemanje, ki ga ocitno nekateri podpirajo, vsi taksni pa verjetno ze imajo tudi predvajalnik za video (divx) iz usb ali lan, ali ne? Ocitno je linux sprejemnik prava stvar, pisci na tem forumu pa se kolikor razumem v glavnem nagibajo k VU ali pa dreambox. Za moj cenovni razred bi bil to VU uno ali DM 500, drzi? Ali mi kdo lahko svetuje se kaksnega drugega? In kje je sprejemnik najboljse kupit, pri nas ali narocit iz tujine?

  Moje zadnje vprasanje pa se nanasa na dostop do kanalov in konfiguriranje sprejemnika. Iz razumljivih razlogov so informacije na to temo na forumih skope in po vecdnevnem branju vsega mogocega se vedno nisem cisto preprican, kako stvari funkcionirajo. Ne bi pa rad dal 400 ali 500 EUR za vso opremo, potem pa si zadeve ne bom znal ali ne bom mogel porihtat, zato bi rad ze vnaprej temeljito nastudiral. A obstaja kje kaksen guide, ali pa debata, ali nekaj podobnega celovitega, kjer bi lahko od osnov in konceptov do prakricnih nastavitev kaj prebral?

  Hvalezen bom za vsak komentar, nasvet ali popravek mojih razmisljanj.

  Napreeej!!!!!
   
 2. svarog

  svarog Moderator Staff Member

  dobrodošel :)
  1. če hočeš angleže boš rabil satelit 28.2e (nogomet in vse sranje zraven)
  2. vu+ solo ali vu+ uno ali xtrend ET5000 vsi so enojni tunerji.
  3. glede cardsharinga pa tukaj ne smemo dajati informacij :)
   
 3. OldSkul

  OldSkul Administrator Staff Member

  16E satelit ti ne bo dosti koristil, ker TotalTV, kjer so slovenski kanali, ne deluje več na neoriginalnih sprejemnikih. Razen če boš gledal Digitalb, Tring in tiste FTA južnjaške kanale. Obstajajo sicer kanali s slo podnapisi, vendar so razmetani po različnih satelitih. Seznam si poglej tu: Spisek satelitskih kanalov s slovenskimi podnapisi ali zvokom
  Nujno dodaj 28.2E, ki je v teh časih nuja, kajti tam se nahaja kopico dobrih kanalov, tako zaklenjenih (Sky UK), kot zastonjskih (FTA).

  Glede sprejemnika pa ti priporočam tole (od najboljšega do slabšega):
  1. VU+ UNO
  2. ET-5000

  V tem vrstnem redu. Dreambox 500HD ti ne priporočam, ker nima USB vhodov ter v njega se ne da vgradit HDD.

  Dostop do zaklenjenih kanalov je možen z uporabo cardsharinga, za več informacij pa bo treba poslal kakšen ZS, javno se o nekaterih podrobnostih ne sme pisat.
   
 4. Napreeeej

  Napreeeej Početnik

  Hvala za hitre in obsežne odgovore!

  Glede nastavitve antene in LNB-jev bom naredil tako, kot oba svetujeta, zraven še 28.2E. Saj to je mogoče dobit vse na eno anteno 80 cm, z ustreznim nosilcem za LNB-je, a ne? Bi namreč dosti rajši imel fiksno anteno, brez motorja pa vse satelite hkrati. Morata biti v tem primeru dva ozka in dva navadna LNB, ali kako?

  Sprejemnik je očitno VU zmagal, kolikor vidim je tudi cenejši od DM in ga imajo nemci že za 290,00 EUR. Kako pa je s tem "Pluggable tuner system supporting DVB-S2 or DVB-C/T."? A to pomeni, da ima tale uno en "slot" za tuner, v katerem je že notri DVB-S, lahko pa kupiš tudi DVB-C/T kombinirani tuner pa zamenjaš? Duo pa ima dva slota, v katerih sta že dva DVB-S, pa bi lahko enega zamenjal za DVB-T? Nekje na forumu se mi zdi, da sem bral tudi nekaj o možnosti, da dodaš DVB-T tuner na USB priključek, pa tak tuner je nekdo za smešno nizko ceno omenjal. A sem to prav razumel? Ali nima smisla, da se trudim z DVB-T in mi bo DVB-S zadoščal?

  Za nastavitev sprejemnika pa se bom glede na hitrost in prijaznost foruma kar zanesel, da bom s pomočjo koga od tu že uredil, ko bom imel sprejemnik. Ker brez naprave doma za testirat in se igrat bo verjetno večino stvari težko razumet :).

  Hvala in lep pozdrav!

  Napreeeej!

   
 5. Napreeeej

  Napreeeej Početnik

  Še nekaj sem se spomnil. Za kaj pametnega gledat bo moral bit sprejemnik očitno stalno na LAN priključen, trenutno pa tam ni ethernet kabla. A je kdo to reševal preko WiFi s print serverjem ali čem podobnim?

  Napreeeej!
   
 6. svarog

  svarog Moderator Staff Member

  potrebuješ lan ja. lahko pa kupiš wifi kljućek-antenco za vu-ja, če ni možno po kablu.
   
 7. OldSkul

  OldSkul Administrator Staff Member

  WIFI deluje, vendar ne vsak ključek. Odvisno je tudi od imagea, ki je na sprejemniku.

  Glede tunerjev je tako, da VU UNO podpira samo en tuner, vendar je izmenljiv, tako da lahko imaš ali SAT ali DVB-C/T tuner notri. Oba naenkrat pa seveda ne. DUO ima dva fiksna SAT tunerja, ki se jih seveda ne da menjavat. Lahko seveda uporabiš USB DVB-T tuner, priporočam Nova-T. Jaz imam doma dva, na dveh sprejemnikih, in delujeta odlično. Enega sem kupil na ebayju, za drobiž - 14EUR.

  Drugače pa ti priporočam Triax 88cm anteno z 13E, 19.2E in 28.2E sateliti + 16E če je res nuja. Trije LNBji morajo biti ozki, za 28.2E je lahko normalne velikosti.
   
 8. Napreeeej

  Napreeeej Početnik

  Super, najlepša hvala za odgovore. Grem vso predlagano opremo natančno pregledat, pol pa kupit in v projekt!
   
 9. Jalapeno

  Jalapeno Početnik

  Jaz bi ti raje predlagal da namesto 3 LNBjev nabaviš motor ;)

  če te seveda ne ovira kakšna stavba ali hrib za zahodne satelite
   
 10. mirko53

  mirko53 Početnik

  Pod razno ne! :thumbdown:
  Motor je le za tiste, ki hočejo loviti kake egzotične satelite, ki se nahajajo izven 30 stopinjskega kota, ki ga lahko pokriješ z večimi LNB-ji!Motor sem imel kakih 12 let in nikoli več nazaj!
   
 11. sg2

  sg2 Početnik

  1. če hočeš angleže boš rabil satelit 28.2e (nogomet in vse sranje zraven)
  2. vu+ solo ali vu+ uno ali xtrend ET5000 vsi so enojni tunerji.
  Kok pride to vse skupi € ? :D
   
 12. OldSkul

  OldSkul Administrator Staff Member

  ET5000 iz nemčije skupaj s poštnino pride cca. 205EUR. Krožnik za 28.2E, recimo Triax 88cm, pride ene 30-40EUR, LNB pa pride rečmo ene 15EUR. Zdej pa seštej.
   
 13. sg2

  sg2 Početnik

  hvala oldskul.....
   
 14. sg2

  sg2 Početnik

  Zanima me kje bi lohk pogledu katere programe bi lovil ??? Al pa če kej veš a Športklub pa športklub+ lovi pa Š1 pa š2 ???
   
 15. OldSkul

  OldSkul Administrator Staff Member

  heh, teh kanalov ne moreš gledal prek 28.2 satelitov. To je UK satelit, menda ne bo na njem SLO kanalov.
  Š1 in Š2 drugače sploh nista dostopna preko satelita, Športklubi pa so dostopni preko sistema TotalTV - 16E, vendar se je na to potrebno naročiti + uporabiti je treba njihov sprejemnik.

  Drugače pa google je tvoj prijatelj, uporabi ga ;)
  http://en.kingofsat.net/pos-28.2E.php
   

Share This Page