1. Welcome to brand new satellite community! Join now if you want to enjoy in discussions and participate in contests where you can earn awards.
  Dismiss Notice

VU+ in DVB-C

Discussion in 'VU+ sprejemniki' started by mojster001, Mar 10, 2013.

 1. mojster001

  mojster001 Početnik

  Pozdravljeni!

  Ne vem sicer ali bo moje vprašanje na mestu oziroma v pravem delu foruma, pa vendarle...

  Doma uporabljam DVB-C, ponudnik je Telemach. Zadeva mi je OK, še posebno ker je v kablu tako digitalni, kot tudi analogni signal. Na digitalni signal imam priklopljeno TV, na analogni na snemalnik KiSS DP-558. Snemalnik uprorabljam kar veliko, snemam tisto, kar ne morem pogledati takoj in si oddaje pogledam kasneje. KiSS DP-558 ima še nekaj pozitivnih lastnosti in sicer PVR funkcijo, timeshift, snemanje nastavljam preko PC-ja, datoteke s posnetki lahko preko FTP potegnem v PC (izrežem reklame, pretvorim v DivX; npr. risanke za otroke), lahko predvaja datoteke iz NAS strežnika, EPG, dostop do interneta, ima DVD predvajalnik (kar ni več tako aktualno)...

  Do sedaj sem bil z KISS DP-558 zelo zadovoljen. Ko sem preklopil na digitalno TV pa sem pričel iskati zamenjavo. Kar se tega tiče sem bil kar malo len, včeraj pa je KiSS izdihnil in moram nekaj poiskati za zamenjavo.

  Torej, iščem digitalni sprejemnik/snemalnik, ki omogoča predvajanje DVB-C signala s Telemach kodirno kartico (Conax, TechniCrypt CX), snemanje TV programa (DVB-C) na vgrajeni HDD, timeshift, seveda snemanje in predvajanje HD vsebin, omogočati mora povezavo s PC-jem za download in kasnejšo obdelavo posnetih vsebin. Prav s to mojo zadnjo zahtevo imam kar precej težav. Smenalniki DVB-C priznanih znamk, ki so na tržišču ne omogočajo download posnetih vsebin na PC (npr. preko FTP) oziroma je vsebina datoteke kodirana, s čimer je onemogočena obdelava in pretvarjanje posnete datoteke (npr v DivX ali 264).

  Na netu sem našel DVB-S sprejemnike VU+, v katere je mogoče dodatno vgraditi DVB-C/T TV tunerje, ali pa vgrajenega DVB-S že ob nakupu zamenjati za DVB-C/T. Ob prebiranju tega foruma sem ugotovil, da imajo VU+ sprejemniki veliko možnosti.

  Glede na to, da so to v osnovi DVB-S sprejemniki me zanima, če so sploh primerni za uporabo samo z DVB-C/T tunerjem. Na "http://www.elsat.si" je v prodaji VU+ UNO, v katerega že ob nakupu vgradijo DVB-C/T sprejemnik namesto DVB-S. Pri tem bi se rad izognil zunanjemu USB DVB-C tunerju. Če je to OK pa me zanima kateri VU+ sprejemnik bi bil najbolj primeren:
  - VU+ UNO (prav pri tem je omogočen nakup z DVB-C/T namesto DVB-S)
  - VU+ SOLO2 (če se ne motim ima onboard DVB-S tuner in je brez slota za drugi tuner - verjetno zaradi tega ni primeren)

  Ali je smiselno počakati na VU+ DUO2 sprejemnik, ki bo prav tako omogočal vgradnjo dodatnih TV tunerjev.

  Pri tem se mi postavlja vprašanje ali je VU+ UNO bolj primeren, predvsem zaradi nižje cene kot SOLO2 in verjetno DUO2.

  Če se bom odločil za nakup pa me pred tem zanima še nekaj stvari:
  - VU+ UNO ima notranji napajalnik. Ali bi se ob vgradnji notranjega HDD morda preveč segreval.
  - Kako je s stabilnostjo programske opreme
  - Kako je z uporabo DVB-C tunerja in z morebitnim preklapljanjem med različnimi tunerji (hitrost preklapljanja, ali je potrebno "ročno" preklapljanje...)
  Prav glede teh dveh zahtev sem imel s "tovarniškim" KiSS DP-558 največ težav. Zadovoljivo delovanje KiSS DP-558 je bilo namreč šele po nadgradnji softwerske opreme in popravilu (predelavi) napajalnika (notranji in se je zelo pregreval, posledično so crkavali kondenzatorji).


  Lp in hvala za vsako pomoč ali nasvet.
   
 2. tnamen

  tnamen Početnik

  Kupi Xtrend 6500 z dvbc tunerjem cca 285 eu z poštnino
   
 3. OldSkul

  OldSkul Administrator Staff Member

  Ja, to bo prava odločitev. Enigma 2 sprejemniki so odlični, tako za kabelske/antenske, kot za satelitske programe.

  DUO2 bo sicer izredno dobra mašina, samo verjetno tudi z napihnjeno ceno. Solo2 ne podpira DVB-C, razen v obliki zunanjena USB kanalnika.

  Vu+ Uno je dober sprejemnik, ki sicer ni najnovejši, samo neke izbire ravno nimaš.

  Gretje je kar konkretno pri teh sprejemnikih, vendar sprejemnik deluje brez problema. Kondenzatorji so problem pri Vu+ Duo (najstarejši vu+ sprejemnik), kako je pri Uno ne vem, mogoče je Vu+ uporabil kvalitetnejše kondenzatorje.

  Programska oprema je stabilna, nekaj pa je odvisno tudi od tega, kateri image je naložen na sprejemnik.

  Telemach kartica ne bo delala iz prve, ampak bo potrebno namestit CCcam in ustrezno dopolnit njegovo nastavitveno datoteko (CCcam.cfg).
   
 4. mojster001

  mojster001 Početnik


  Torej, končno sem zbral pogum in nabavil VU+ Duo2. :)

  Kot je že bilo omenjeno, sem predvideval težave zaradi ponudnika TV storitev Telemach. Moj Duo2 ima namreč dva DVB-C/T sprejemnika in nikakor mi ne uspe najti programov. Do problema s kodirno kartico sploh še nisem prišel. Sprejemnik namreč ne najde niti SLO1 in SLO2, ki nista kodirana.

  Z Enigma 2 sprejemniki nimam izkušenj. Nekaj sem poguglal in minilo je popoldne, napredka pa nobenega. Našel sem nekaj postov glede namestitve nekakšne konfiguracijske datoteke "cables.xml". Datoteko sem DL in jo pregledal z editrjem. V njej so navedene frekvence za nekatere operaterje. Predvidevam, da potrebujem podobno datoteko za Telemach. Kaj več uporabnega oziroma meni razumljivega pa nisem našel.

  Za začetek imam dve vprašanji:

  1. kako naj poiščem programe?
  2. kaj moram storiti, da bo sprejemnik prepoznal Telemachovo kodirno kartico?


  Hvala za vsak nasvet. Lp, m.
   
 5. OldSkul

  OldSkul Administrator Staff Member

  Sem ti nekaj že na email napisal :D . Skeniranje DVB-C ni nič takega, ne vem zakaj ti nič ne najde. Ali si namestil OpenPLi? Probaj ročno iskanje in vnos ene frekvence, ki jo uporablja Telemach, bi moralo kaj najti.

  Glede kartice pa je nastavljanje OScama precej kompleksno, to bi ti lahko zrihtal jaz preko teamviewerja, rabil pa bi nameščen WinSCP, putty (telnet) ter IP sprejemnika. Najprej je seveda potrebno poiskati kanale.

  Trenutno me ni v Slo, tako da ti še ne morem pomagati.
   
 6. mojster001

  mojster001 Početnik

  Hvala za odgovor. Z nekaj truda sem na VU+ vseeno našel ponudnika Telemach. Nastavila se je ura (ki se nastavlja preko kabla) in vsi (navadne in HD) programi. Težavo sem rešil tako, da sem po konfiguraciji DVB-C sprejemnikov v meniju izbral ročno nastavitev programov, tam pa nastavil naslednje parametre:
  frequency = 434 (to je 434000)
  symbol rate = 6875
  QAM = 64

  Trenutno vidim le nekaj odkodiranih programov, imam pa težave s prepoznavo Conax dekodirne kartice Telemacha. Pri kodiranih programih je namreč le črn ekran in ni zvoka.

  Se bom še malo potrudil, če bom kaj našel na netu.

  Pobrskal pa bom tudi po moji TV, ki prav tako deluje na linuxu. Mogoče bom našel kakšne nastavitve za Conax.

  Še enkrat hvala za odgovor. Preko foruma sporočim če mi je uspelo, ali pa bom še potreboval pomoč.

  Lp, m.
   
 7. OldSkul

  OldSkul Administrator Staff Member

  No fajn, če še ni veš, deluje od sedaj tudi EPG za Telemach. Iz strežnika (če imaš OpenPLi) si presnemi XMLTV Importer, izberi paket Rytec Slovenia in sproži prenos EPGja. Če nimaš OpenPLi, probaj s CrossEPG.

  Lahko probaš tudi CCcam namesto OScama, je lažji za uporabo. Na internetu piše mnogo o tem, verjamem, da boš lahko sam nastavil, poročaj...
   
 8. mojster001

  mojster001 Početnik

  No ja, ne vem kaj sem počel nekaj dni. :)

  Trudil sem se najprej z originalno sliko od VU+, pa ni šlo. Nato mi je uspelo nastaviti programe in postal se malo bolj pogumen. Najprej sem probal s sliko Black Hole nastaviti OScam in nato še CCcam, pa ni nikakor uspelo. Poskušal sem z raznimi nasveti in pripravljenimi datotekami, pa ni bilo nič. Nato sem naložil sliko Open PLI (zgornji nasvet) in nastavil sprejemnik. Med vtičniki sem poiskal CCcam, vstavil conax vmesnik s kartico, prižgal VU+, izbral/nastavil vtičnik in vse je dalo.

  Za danes imam dovolj, grem spat. Kaj več pa bom poskušal čez vikend.

  P.S.: imam pa vseeno eno vprašanje. Ker sem najprej naložil Black Hole sliko se mi sedaj ob prižiganju najprej pokaže Black Hole začetni zaslon in šele nato Open PLI (ozadje oz. slika s satelitskimi antenami). Ali lahko to kako popravim?

  Hvala za enkrat, vsekakor se bom še oglasil na forumu.

  Lp, m
   
 9. OldSkul

  OldSkul Administrator Staff Member

 10. mojster001

  mojster001 Početnik

  No ja, napredujem po korakih. Eden glavnih razlogov, da sem že prej imel KiSS DP-558 je, da sem lahko snemal na vgrajeni HDD in si posneto ogledal kasneje. S prehodom na digitalno TV je seveda KiSS, ki je analogni, izgubil svoj pomen.

  Danes sem poskusil posneti nekaj oddaj. Zadeva je enostavna, snemanje nastaviš preko EPG. Ugotovil pa sem nekaj, na kar se morda nanaša tudi tvoj predlog glede namestitve OScam/CCcam. Imam namreč le eno kartico Conax kar pomeni, da lahko posnamem in/ali hkrati gledam le en TV program, ki je kodiran in en program, ki ni kodiran. Več pa sočasno, zaradi le ene odkodirne kartice, ni mogoče. Snemalnik pač posname en video in eno (neodkodirano) črno sliko. Vsaj sklepam, da je to zaradi le ene kartice.

  No ja, naslednje kar bi rad ugotovil je:
  - ali moja ugotovitev drži
  - kako naj ugotovim ali snemalnik za snemanje/gledanje uporablja oba DVB-C tunerja (ali morda le enega in je mo zgoraj opisani problem)
  - kako uporabiti in nastaviti OScam/CCcam
  - zakaj VU+ noče preko DLNA predvajati video datotek mkv iz NAS-a Synology (na NAS sicer iz VU+ pridem brez težav. Nekatere datoteke mkv lahko predvaja brez težav, drugih pa niti ne vidi. Morda je to zaradi različnih kodiranj videa znotraj mkv. Na drugi napravi (PC ali Samsung TV) datoteke preko DLNA predvajam brez težav, tako da ni problem v NAS-s).

  VU+ ima toliko možnosti, da bom verjetno še imel vprašanja.

  Hvala za enkrat. Lp, m
   
 11. OldSkul

  OldSkul Administrator Staff Member

  Če boš namestil recimo CCcam, boš lahko uporabljal več kanalnikov naenkrat! Sedaj to pač ni možno.

  Za CCcam ti predlagam sledece. Modul iztakni ven in kartico vtakni v zgornjo ali spodnjo rezo. Nazalost ne vem kako mora biti obrnjena kartica, to je potrebno malo sprobati. Nato namestis cccam in se preko ftpja povezes na sprejemnik. Poisces cccam.cfg datoteko in jo odpres z notepad++ programom. Vsebino pobrisi in daj notri tole:

  Code:
  # #
  ###############################################
  #### Friends ####
  ###############################################
  #
  ###############################################
  #### Servers ####
  ###############################################
  #
  ###############################################
  #### NewcS ####
  ###############################################
  # #
  #N: 127.0.0.1 20000 dummy dummy 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14
  #
  # #
  ###############################################
  #### Config ####
  ###############################################
  # SERVER LISTEN PORT : #
  SERVER LISTEN PORT: 12680
  ALLOW WEBINFO: yes
  WEBINFO USERNAME: root
  WEBINFO PASSWORD: dreambox1122
  WEBINFO LISTEN PORT: 16001
  #
  DISABLE EMM: no
  SHOW TIMING: yes
  EMM THREADS : 4
  EXTRA EMM LEVEL: yes
  SOFTKEY FILE: /var/keys/SoftCam.Key
  AUTOROLL FILE: /var/keys/AutoRoll.Key
  STATIC CW FILE: /var/keys/constant.cw
  CAID PRIO FILE: /var/etc/CCcam.prio
  PROVIDERINFO FILE: /var/etc/CCcam.providers
  CHANNELINFO FILE: /var/etc/CCcam.channelinfo
  #
  CARD READER: /dev/sci0
  SMARTCARD CLOCK FREQUENCY: /dev/sci0 3570000
  #
  CARD READER: /dev/sci1
  SMARTCARD CLOCK FREQUENCY: /dev/sci1 3570000
  POZOR!
  WEBINFO PASSWORD: dreambox1122
  Pri omenjeni vrstici je potrebno spremeniti geslo v nekaj drugega, po želji!
   
  Last edited: Aug 9, 2014
 12. OldSkul

  OldSkul Administrator Staff Member

  Mimogrede, zgornje nastavitve so generične in delujejo za conax, viaccess (rtvslo) in še kakšen tip kodiranja. S CCcamom je prav tako možno izmenjavanje kartic, ampak to je že druga zgodba. Najprej je potrebno usposobiti CCcam, da bo služil osnovnemu namenu, to je gledanje zaklenjenih oz. naročenih kanalov.
   
 13. mojster001

  mojster001 Početnik

  V redu, upošteval sem tvoja navodila iz sporočila. Še vedno ne deluje.

  edit: ali moram morda še enkrat zagnati iskanje programov?

  Če v browser vnesem 192.1.168.xxx:16001, se mi odpre spletni vmesnik za CCcam 2.3.0 Server. Pri tem sem moral vpisati uporabnika in geslo (upošteval je moje spremenjeno geslo).

  Pod rubriko "Home" se izpiše naslednje:
  Current time 21:11:14
  NodeID: b89ffa6711c7d10c
  Uptime: 00d 00:03:51
  Connected clients: 0
  Active clients: 0
  Total handled client ecm's: 0
  Total handled client emm's: 0
  Peak load (max queued requests per workerthread):

  Pod "Active Clients":
  Connected clients: 0
  0 ACTIVE CLIENTS IN LAST 20 SECONDS
  +---------+---------------+------------+------------+-----+-----+--------+----------------------+----------+
  | Username| Host | Connected | Idle time | ECM | EMM | Version| Last used share | Ecm time |
  +---------+---------------+------------+------------+-----+-----+--------+----------------------+----------+
  +---------+---------------+------------+------------+-----+-----+--------+----------------------+----------+

  +---------+---------------------------------------+
  | Username| Shareinfo |
  +---------+---------------------------------------+
  +---------+---------------------------------------+

  Pod "Clients":
  Connected clients: 0
  +---------+---------------+------------+------------+-----+-----+--------+----------------------+----------+
  | Username| Host | Connected | Idle time | ECM | EMM | Version| Last used share | Ecm time |
  +---------+---------------+------------+------------+-----+-----+--------+----------------------+----------+
  +---------+---------------+------------+------------+-----+-----+--------+----------------------+----------+

  +---------+---------------------------------------+
  | Username| Shareinfo |
  +---------+---------------------------------------+
  +---------+---------------------------------------+

  Pod "Servers":
  Server connections: 0
  +----------------------+------------+-----+--------+----------------+-------+-------------------------------+
  | Host | Connected | Type| Version| NodeID | Cards | CAID/Idents |
  +----------------------+------------+-----+--------+----------------+-------+-------------------------------+
  +----------------------+------------+-----+--------+----------------+-------+-------------------------------+

  Pod "Shares":
  Available shares: 1

  +----------------------+--------+----+-------+----------+-------+-------+
  | Host | Type |Caid| System| Providers|Uphops | Nodes |
  | | | | | |Maxdown| |
  +----------------------+--------+----+-------+----------+-------+-------+
  |/dev/sci0 |sci | b00|conax |0 |0 11 | |
  +----------------------+--------+----+-------+----------+-------+-------+

  Pod "Providers":
  Available providers:

  +----+----------+--------------+-----+
  |Caid| Provider | Provider Name| System|
  +----+----------+--------------+-----+
  | b00| |Unknown |conax|
  +----+----------+--------------+-----+

  Pod "Entitlemens":
  card reader /dev/sci0
  handled 7(0) ecms and 249(249) emms

  Conax card
  Caid b00
  id name date
  1010 A 01.08.14-31.08.14
  01.07.14-31.07.14
  1020 B 01.08.14-31.08.14
  01.07.14-31.07.14
  1030 E 01.08.14-31.08.14
  01.07.14-31.07.14
  1040 C 01.08.14-31.08.14
  01.07.14-31.07.14
  1050 D 01.08.14-31.08.14
  01.07.14-31.07.14
  1060 F 01.08.14-31.08.14
  01.07.14-31.07.14
  1070 H 01.08.14-31.08.14
  01.07.14-31.07.14
  1080 I 01.08.14-31.08.14
  01.07.14-31.07.14
  1090 J 01.08.14-31.08.14
  01.07.14-31.07.14


  card reader /dev/sci1
  no or unknown card inserted


  lp, m
   
 14. OldSkul

  OldSkul Administrator Staff Member

  emmji prihajajo, to je ok. Ecmji tudi, samo je problem tists 0 zraven 7. Predlagam da en cas pustis na nekem zaklenjenem kanalu, mogoce se bo pojavila slika.
   
 15. mojster001

  mojster001 Početnik

  Morda še nekaj...

  V datoteki CCcam.cfg, ki si jo objavil zgoraj, so navedene tudi naslednje postavke oziroima datoteke:
  SOFTKEY FILE: /var/keys/SoftCam.Key
  AUTOROLL FILE: /var/keys/AutoRoll.Key
  STATIC CW FILE: /var/keys/constant.cw
  CAID PRIO FILE: /var/etc/CCcam.prio
  PROVIDERINFO FILE: /var/etc/CCcam.providers
  CHANNELINFO FILE: /var/etc/CCcam.channelinfo

  Teh datotek na mojem VU+ nisem našel.

  lp, m
   
 16. OldSkul

  OldSkul Administrator Staff Member

  To nima veze.
   
 17. mojster001

  mojster001 Početnik

  Od prejšnjega sporočila pa do sedaj čakam, pa se ni nič odkodiralo.
   
 18. OldSkul

  OldSkul Administrator Staff Member

  Izgleda, da cccam ne zmore odkodorati Telemach kartice. Upam da to ni zaradi uparjenosti kartice, kar pomeni da se jo lahko uporablja samo v njihovem sprejemniku/modulu (dvomim da je to res). Treba probat se OScam, ti posljem config datoteke, ko jih pripravim.

  lp
   
  Last edited: Aug 10, 2014
 19. mojster001

  mojster001 Početnik

  Preko noči je tole edina sprememba:
  card reader /dev/sci0
  handled 1145(0) ecms and 33037(33037) emms

  Še vedno ni slike.

  Še eno vprašanje. Ali mora VU+ morda imeti mrežno povezavo izven mojega omrežja?
   
 20. OldSkul

  OldSkul Administrator Staff Member

  Evo, oscam varjanta. Datoteke prenesi v /etc/tuxbox/config/oscam-experimental/ ali samo /etc/tuxbox/config/ oz. tukaj nekje bi moral imet te datoteke openpli, sedaj ne morem preverit. Poročaj ...
  Webif se nahaja na naslovu IP:16002

  Glede zgornjih rezultatov pa tako, da se kartica ne odziva na ecm paketke, zato tudi ne dela slika. Za delovanje kartice ne rabiš internet.
   

  Attached Files:

  Last edited: Aug 10, 2014

Share This Page