1. Welcome to brand new satellite community! Join now if you want to enjoy in discussions and participate in contests where you can earn awards.
  Dismiss Notice

Nastavitev časa na vu+ duo2

Discussion in 'VU+ sprejemniki' started by mojster001, Feb 16, 2016.

 1. mojster001

  mojster001 Početnik

  Uporabljam VU+ DUO2 in OpelPLI4. V zadnjem času opažam, da mi čas na VU+ prehiteva za cca 3 minute v plus. V menijih sem skušal nastaviti čas pa, razen nastavitve časovnega pasu, ne najdem nobene druge časovne nastavitve.

  Sklepam, da VU+ po potrebi sam usklajuje časovne nastavitve preko enega izmed TIME strežnikov. Če to drži, zakaj potem čas odstopa?

  Nekaj o tem sem sicer našel na netu. Nisem edini, ki ima ta problem. Čas naj bi se lahko nastavil preko Telneta z ukazom:
  date -s YYYY.MM.DD-hh:mm:ss
  Tega sicer še nisem probal.

  Ali ima še kdo problem s prehitevanjem časa? Kakšna ideja kako nastaviti čas?

  lp, Mojster
   
 2. OldSkul

  OldSkul Administrator Staff Member

  Čas je v redu pri meni. Sicer obstaja vtičnik SystemTime ki sinhronizira tudi preko interneta. V osnovi pa sinhronizira samo preko transponderjev.
   
 3. mojster001

  mojster001 Početnik

  Saj razlika v času se ne spreminja. Približno 3 minute je ura naprej. Če ne bo šlo drugače, bom uporabil vtičnik.

  lp, Mojster
   
 4. OldSkul

  OldSkul Administrator Staff Member

  Jaz uporabljam systemtime na sprejemniku, kjer imam samo IPTV in sprejemnik ne more pridobiti časa iz transponderja na satelitu. Deluje v redu.
   
 5. mojster001

  mojster001 Početnik

  Moj VU+ ima vgrajena le dva DVB-C sprejemnika. Ali se tudi preko kabelske samodejno nastavlja čas?
   
 6. OldSkul

  OldSkul Administrator Staff Member

  A veš da ne vem iz glave, bi moral preveriti :) Verjetno se posodablja.
   
 7. mojster001

  mojster001 Početnik

  Poskusil sem z vtičnikom System Time. V nastavitvah lahko izbirač med samodejnim nastavljanjem časa preko transponderja, preko interneta ali pa ročno nastavljanje. Ko izberem nastavljanje preko interneta, vtičnik sam zazna razliko časa in predlaga spremembo sistemskega časa (v mojem primeru za -205 sekund). Ko potrdim izbiro, je potrebno ponovno zagnati GUI. Kljub potrditvi in ponovnemu zagonu GUI se sistemski čas ne popravi. Poskusil sem tudi s ponovnim zagovom predvajalnika, pa ni pomagalo.

  Podobno je z ročnim nastavljanjem časa. Zadeva izgleda, kot da nimam dovolj pravic, da bi predvajalnik lahko shranil spremembe. Ob vsakem ponovnem poskusu je enako, ugotovljena je razlika v času, po shranitvi novega sistemskega časa pa se ura ne spremeni. Kakšna ideja?

  lp, m
   
 8. mojster001

  mojster001 Početnik

  Poskusil sem tudi s sistemskim ukazom za spremembo datuma in ure. S Telnet-om sem se prijavil na VU+ in nato z ukazom DATE skušal spremeniti datum in uro. Ukaz je bil sprejet in VU+ je, kot rezultat, izpisal nov datum in uro. Ko sem takoj za tem ponovno vpisal ukaz DATE, se j eizpial datum in ura z napako, tako kot prej.

  root@vuduo2:~# date ... ukaz za izpis datuma
  Tue Mar 1 21:23:44 CET 2016 ... izpis tekočega datuma in ure
  root@vuduo2:~# date -s 2016.03.01-21:21:00 ... ukaz za spremembo datuma in ure
  Tue Mar 1 21:21:00 CET 2016 ... po ukazu VU+ izpiše datum in uro
  root@vuduo2:~# date ... ponovno preverjanje z ukazom DATE
  Tue Mar 1 21:23:58 CET 2016 ... datum in ura sta taka, kot pred spremembo
  root@vuduo2:~#

  Ima kdo kakšno idejo?
   
 9. OldSkul

  OldSkul Administrator Staff Member

  si naredil reflash?
   
 10. mojster001

  mojster001 Početnik

  Tudi na netu sem našel nekaj debate na to temo. Nekateri so to rešili s telnetom in ukazom date. Pri drugih to ni delovalo in edina rešitev je bila reflash. Bom še malo pobrskal, če ne bom našel nič pametnega, bom naredil reflash.

  lp, m
   
 11. OldSkul

  OldSkul Administrator Staff Member

  Flash itak, druge ne bo očitno
   
 12. mojster001

  mojster001 Početnik

  No ja, malce se mi ni ljubilo ukvarjati z mojim VU+ DUO2. Vseeno pa mi je napačna ura začela močno presedati. Na netu sem našel nekaj zapisov, da je lahko nastavitev ure na VU+ kar velik problem. Rešitev pa je silno preprosta. Predvajalnik VU+ je potrebno le ugasniti in izklopiti stikalo zadaj (jaz sem izvlekel tudi kabel) in ga pustiti ugasnjenega nekaj minut. Po ponovnem priklopu se ura samodejno nastavi na pravilen čas :)

  lp, mojster
   

Share This Page